Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Itämeren kehittäminen matkailukohteena vaatii osaamisen uudistamista
Pulloposti 22
Sanna-Mari Renfors
Tutkijayliopettaja
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Suomi matkailukohteena on osa suurempaa kokonaisuutta: Itämerta. Itämeren alueella matkailu on merkittävä kasvusektori ja kansainvälistyy nopeasti. Kansainvälisten matkailijoiden määrä alueella on vuosituhannen vaihteesta jopa kaksinkertaistunut. Matkailun kasvu Suomessa ja Itämerellä voi jatkua, mikäli kansainvälisten matkailijoiden määrä lisääntyy myös tulevina vuosina.
Vastataan yhdessä globaaliin kilpailuun
Kansainvälisillä markkinoilla ei pärjää yksin, vaan matkailualan toimijoiden olisi nähtävä itsensä osana suurempaa maantieteellistä aluetta. Yritysten asiakkaat Itämerellä ovat usein yhteisiä, minkä vuoksi sen matkailupalveluja tulisi tuotteistaa ja markkinoida valituille kohderyhmille laajempana kokonaisuutena. Itämeren maat voivat yhteistyössä houkutella esimerkiksi puhdasta luontoa kaipaavia aasialaisia, joista muun muassa kiinalaisturistien määrä on kasvanut eksponentiaalisesti viime vuosina.
Kansainvälisen matkailun kasvu on tuonut mukanaan myös uusia osaamistarpeita, minkä vuoksi matkailukoulutuksen Itämerellä tulisi uusiutua. Merkittävässä roolissa on juuri matkailualan liiketoimintaosaamisen yhdenmukaistaminen ja vahvistaminen, jotta kansainväliset markkinat saadaan saavutettua yhdessä. Laadukas, matkailualan yhteinen koulutustarjonta houkuttelee Itämeren korkeakouluihin myös lisää kansainvälisiä opiskelijoita muualta Euroopasta ja sen ulkopuolelta.
Investoidaan osaamisen kehittämiseen
Matkailun kansainvälinen kasvu Itämerellä edellyttää digimarkkinoinnin osaamista. Olisi tärkeää tunnistaa ja tavoittaa kannattavat asiakasryhmät erilaisten markkinointi- ja myyntikanavien kautta. Matkailukohteiden näkyvyyteen sekä tuotteiden ja palvelujen helppoon ostettavuuteen tarvitaan yhteistä panostusta mahdollisimman nopeasti. Lisäksi ymmärrystä myyntityön tärkeydestä ja myyntitaitoja tulisi kehittää ympäri Itämerta.
Matkailutuotteiden erilaistaminen kansainvälisten matkailijoiden tarpeisiin soveltuviksi ja yhteisten tuotekokonaisuuksien luominen vaatii lisää osaamista. Alalla toimivilta edellytetään yhä erikoistuneempaa osaamista ja monialaisuutta esimerkiksi Itämerelle tyypillisten luontoresurssien, ruoan sekä hyvinvointia ja terveyttä tuottavien elementtien yhdistämiseksi tuotteissa. Lisäksi tuotesisältöjen kehittäminen yhdessä paikallisten kanssa mahdollistaisi matkailijalle Itämeren kulttuurin kokemisen.
Markkinatiedon lisäksi matkailualalla tarvitaan osaamista kansainvälisessä asiakaspalvelussa. Kansainvälisen matkailun kasvu edellyttää palveluosaamisen vahvistamista, jotta kansainvälisten matkailijoiden kulttuurisidonnaiset tarpeet voidaan huomioida paremmin heitä palveltaessa. Lisäksi vahva kielitaito on kilpailuetu ja palvelu asiakkaan omalla kielellä varsinaista asiakaslähtöisyyttä.
Matkailijamäärien kasvun takaaminen vaatii siten osaavaa henkilöstöä ja dynaamisia yrittäjiä. Tämän vuoksi Itämeren alueella tarvitaan yhteisiä investointeja alan toimijoiden liiketoimintaosaamisen kehittämiseksi.
Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä matkailualan liiketoimintaosaamista kehittävässä Interreg Central Baltic -hankkeessa, ja haastaa Itämeren matkailutoimijat pohtimaan yhteisiä keinoja kansainvälisten matkailijoiden saavuttamiseksi.
Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö