Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




23.3.2017 12.00

Itämeren alueesta vaikuttavan sijoittamisen kasvualusta

Pulloposti 12
Pasi Vänttinen
Toimitusjohtaja, perustaja
Vana Ventures & Capital

Vanttinen

Kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen osalta on siirrytty viime vuosina raporteista ja retoriikasta konkreettisiin tekoihin. Erilaisten ratkaisujen käyttöönotto ja hyödyntäminen mahdollistavat muutokset käytännön tasolla.

Kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvien innovaatioiden ja ratkaisujen kaupallistamisessa pitkään mukana olleena teknologiayrittäjänä olen seurannut ilolla tätä positiivista kehitystä.

Innovaatioiden kehittäminen ja kaupallistaminen vaatii yleensä isoja investointeja etupainotteisesti. Sama koskee kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä innovaatioita ja ratkaisuja sekä yrityksiä. Monet näistä yrityksistä ovat kohdanneet haasteita riittävän riskirahoituksen löytämisessä. Ratkaisuna on syntynyt vaikuttavuusinvestoimisen (engl. impact investing) markkina.

Vaikuttavuusinvestoimisessa pääoma suunnataan tietoisesti liiketoimintaan, jolla saadaan aikaan sekä taloudellista tuottoa että mitattavaa yhteiskunnallista tai ympäristöllistä hyötyä. Yhdysvalloissa vaikuttavuusinvestoiminen on ollut aktiivista jo pidempään. Näiden investointien kautta on syntynyt useampia isompia yrityksiä, kuten Tesla ja Solar Cities. Euroopassa ovat Englanti ja Ranska sekä enenevissä määrin myös Saksa ovat edelläkävijöitä. Vaikuttavuusinvestoiminen on levinnyt Sitran toimesta myös Suomeen vuodesta 2014 alkaen.

Vaikuttavuusinvestoiminen on kasvussa maailmanlaajuisesti. Konkreettinen data todistaa, että vaikuttavuusinvestoiminen ja yritykset voivat tuottaa hyvin tai jopa paremmin kuin perinteisten toimialojen kasvuyritykset ja niihin sijoittaminen.

Suomesta ja muista Pohjoismaista löytyy satoja hyviä innovaatioita ja yrityksiä, jotka tarjoavat ratkaisuja kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen niin biotalouden ja cleantechin eri sektoreilla kuin digitaalisaation kautta eri toimialoille maailmalla. Myös Sitran raportissa (11/2015) esitetään 17 erilaista ratkaisua, joilla päästöjä voidaan hillitä ja näin voitaisiin saavuttaa merkittäviä säästöjä esimerkiksi uusiutuvan energian, liikkumisen, rakentamisen, asumisen ja maatalouden aloilla.

Kaupunkien kasvu- ja kehitystarpeet luovat markkinamahdollisuuksia uusille innovaatioille tulevana vuosikymmenenä, arvioiden mukaan ainakin vuoteen 2030 asti. YK:n ja Oxford Economicsin kaupunkikehityksen raportit tarjoavat konkreettisia esimerkkejä sekä ennusteita tarvittavista kestävän kehityksen ratkaisuista laaja-alaisesti liittyen esimerkiksi energiatehokkuuteen tai vaikkapa sosiaali- ja terveydenhuoltoon. 

Suomesta, muista Pohjoismaista sekä Saksasta löytyy innovatiivisia ratkaisuja kestävän kaupunkikehityksen tuleviin haasteisiin samoin kuin vaikuttavuuteen ja tuottoihin. Tämä luo vakaan perustan yhteistyölle, jolla voidaan luoda Itämeren alueesta vaikuttavuuden, innovaatioiden, yritysten ja yrittäjyyden kasvualusta. Tämä mahdollistaisi myös sen, että alue olisi tulevaisuudessa keskeinen vaikuttavuusinvestoimisen markkinapaikka Eurooppaan ja koko maailmaan.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.12/2017


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä