Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




30.1.2025 9.00

Heikkoja signaaleja tulevaisuuksista

Pulloposti 5
Lilli Poussa
Ennakoinnin asiantuntija
Sitra

Kuva: Miikka Pirinen
Mitä jos kännyköiden käyttö kiellettäisiin julkisilla paikoilla Turussa?

Entä jos tulevaisuudessa kotitaloudet pesevät niin paljon pyykkiä, että Itämeren rehevöityminen kiihtyy entisestään?

Mitäpä jos Itämeren alueen valtiot kieltäisivät kiinalaisten halpajättien postimyynnin alueelleen?

Edellä esitetyt kysymykset ovat saaneet inspiraationsa heikoista signaaleista eli muutoksen ensioireista.

Ranskalainen Seine Portin kunta nimittäin kielsi kännyköiden käytön julkisilla paikoilla. Ruotsalaistutkimuksen mukaan pesemme pyykkiä todella paljon ja usein, ja sillä on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Vietnam tosiaan kielsi ensimmäisenä valtiona maailmassa halpakauppa Temun toiminnan.

Heikko signaali on siis jokin asia, joka on todella tapahtunut jo, mutta joka tuntuu meistä jotenkin oudolta, yllättävältä, naurettavalta tai pöyristyttävältä. Kuten futuristi Elina Hiltunen (2010) on osuvasti kiteyttänyt, heikko signaali on ensioire muutoksesta tai merkki nousevasta asiasta, joka saattaa tulevaisuudessa olla merkittävä.

Heikot signaalit auttavat meitä ajattelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia eli kaikkea sitä, mitä me emme ehkä ajattelisi tulevaisuudessa olevan. On toki tärkeää olla kartalla megatrendeistä eli muutoksista, joita emme voi ohittaa: luonnon kantokyky jatkaa murenemistaan, hyvinvoinnin haasteet kasvavat, demokratian kamppailu kovenee, talouden perusta rakoilee ja kilpailu digivallasta kiihtyy. Mutta jos kiinnittää huomiota vain trendien ja megatrendien kaltaisiin nykyhetken muutoksiin, nousevat ilmiöt saattavat jäädä huomaamatta. Tulevaisuus kun tuppaa usein yllättämään. Siksi heikkojen signaalien havainnointi kannattaa ottaa osaksi jatkuvaa toimintaympäristön tarkastelua, jolloin ne auttavat analysoimaan nykyhetken muutoksia ja pohtimaan vaikutuksia yhteiskuntaan, omaan organisaatioon tai toimialaan.

Tule mukaan havainnoimaan heikkoja signaaleja!

Mutta mistä lähteä liikkeelle, miten havainnoida heikkoja signaaleja? Olemme Sitrassa kollegoiden kanssa kehittäneet luotaimen eli kysymyspatteriston, joka auttaa havainnoimaan heikkoja signaaleja.

Neljän kysymyksen ideana on ohjata luotaamaan aiheita ja alueita, joita emme välttämättä päivittäin pohdi ja näin tunnistamaan heikkoja signaaleita.
  1. JOTAIN, MISTÄ MONI EI VIELÄ TIEDÄ: Mikä on kehityksen kärjessä tai kuplii vielä piilossa pinnan alla?
  2. JOTAIN OUTOA: Mikä on hämmentävää, yllättävää tai saa sinut nauramaan?
  3. JOSSAIN MUUALLA: Mitä on tapahtunut jossain muualla, mitä on vaikea kuvitella tänne?
  4. JOTAIN, MISTÄ ON VAIKEA PUHUA: Mikä on kiellettyä tai hankala ottaa puheeksi? Mikä on tabu tai herättää voimakkaita tunteita?
Sovi vaikka työkaverin kanssa, että seuraavan kahden viikon ajan etsitte vastauksia näihin kysymyksiin ja tapaatte sen jälkeen yhteisen keskustelun äärellä. Takaan, että saatte aineksia käydä innostavaa tulevaisuuskeskustelua siitä, mikä kaikki on mahdollisesti muutoksessa. Myös me Sitrassa kuulisimme mieluusti, millaisia havaintoja teitte. Mitä kaikkea esimerkiksi Itämeren alueella on ilmassa? Mistä moni ei vielä tiedä? Tai mitä tapahtuu jossain ihan muualla?

Syötättehän havaintomme myös meille, sillä keräämme parhaillaan heikkoja signaaleja tekeillä olevaan vuoden 2025 heikot signaalit -katsaukseemme. Sivustolta pääsee myös pongaamaan muiden tekemiä havaintoja heikoista signaaleista.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä