Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




13.2.2024 9.00

Global Gateway rakentaa strategista autonomiaa

Pulloposti 12
Taneli Lahti
Komissaari Urpilaisen kabinettipäällikkö
Euroopan komissio

Vain reilut kaksi kuukautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Euroopan komissio esitteli uuden Global Gateway-investointistrategian, jonka tavoitteena on saada liikkeelle mittavia vihreää ja digitaalista siirtymää edistäviä investointeja Afrikassa, Aasiassa, Tyynellä merellä sekä latinalaisessa Amerikassa. Strategian taustalla on kesän 2021 G7-huippukokous, jossa sovittiin kehittyvän maailman tukemisesta koronapandemian aiheuttamissa vaikeuksissa. Pandemian seurauksena suuressa osassa maailmaa kehitys kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita oli pysähtynyt tai kääntynyt kielteiseksi. G7-maat ja EU pitivät tarpeellisena pyrkiä investointien avulla kiihdyttämään kehitystä kohti näitä tavoitteita ja kuromaan umpeen pandemian aikana syntynyttä takamatkaa.

EU:n kontribuutio yhteiseen ponnistukseen on Global Gateway-investointistrategia, joka tavoittelee yhteensä 300 miljardin euron investointien käynnistämistä, G7-yhteistyön kokonaisuudessa kasvaessa vähintään 600 miljardiin dollariin. Onnistuminen edellyttää EU:n, sen jäsenmaiden, eurooppalaisten kehitysrahoituslaitosten, Euroopan investointipankin sekä aivan erityisesti yksityisen sektorin voimavarojen yhteensovittamista sekä hyvää yhteistyötä kumppanimaiden kanssa.

Strategian syntyyn vaikutti keskeisesti se, että kumppanimaamme eri puolilla maailmaa olivat jo jonkin aikaa toivoneet EU:lta enemmän tukea investoinneille ja kestävälle talouskasvulle. Hiljattain 10 vuotta täyttänyt Kiinan ”Belt and Road” -ohjelma oli jo monin paikoin näyttänyt mallia suurten infrastruktuurihankkeiden rakentamisesta. Kumppanimaissa kaivattiin myös eurooppalaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Yhteistyö Kiinan kanssa on tuonut mukanaan myös haasteita.

Samalla myös Euroopassa oli kasvanut tietoisuus strategisen autonomian tarpeellisuudesta. Vuonna 2020 alkanut pandemia ja sen jälkeen helmikuussa 2022 käynnistynyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat karvaalla tavalla näyttäneet miten herkkiä globaalit toimitusketjut ovat häiriöille.

Yksi avainsektori ovat kriittiset raaka-aineet, harvinaiset maametallit, jotka ovat elintärkeitä teollisuudelle ja joiden saatavuus on rajallista. Strategisella autonomialla riippuvuuksia yksittäisistä toimittajista halutaan heikentää ja niihin liittyviä riskejä madaltaa. Käytännössä tämä tarkoittaa ennen muuta toimitusketjujen ja -kumppaniemme monipuolistamista.

Kaikkea EU ei voi tuottaa itse, eikä se olisi järkevääkään. Kauppa ja integroituminen maailmanmarkkinoihin ovat aina vaurastuttaneet Eurooppaa. Strategista autonomiaa tuleekin rakentaa reilujen kansainvälisten kumppanuuksien avulla.

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen vieraili 2023 mm. Namibiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Etelä-Afrikassa syventääkseen kriittisiin raaka-aineisiin liittyvää yhteistyötä kaikkien näiden maiden kanssa Global Gateway -investointistrategian puitteissa.

EU ei hamua yksipuolisesti kumppanimaiden luonnonvaroja. Myös kumppanimaat haluavat vahvistaa omaa strategista autonomiaansa, ja niillä on voimakas intressi hyödyntää luonnonvarojaan ympäristöllisesti kestävällä tavalla niin, että paikalliset yhteisöt hyötyvät, syntyy työpaikkoja ja taloudellista toimeliaisuutta.

Yhteistyö EU:n kanssa on kumppanimaiden näkökulmasta kiinnostavaa, sillä olemme valmiita kehittämään koko arvoketjua ja myös ekosysteemiä sen ympärillä – eli investoimaan esimerkiksi koulutukseen ja tukemaan viranomaisia sääntely-ympäristön vahvistamisessa.

EU:n positiivinen yhteistyötarjous onkin saanut hyvän vastaanoton kumppaniemme puolelta. Reilu yhteistyö on hyvä perusta kestävälle kehitykselle niin kumppanimaissa kuin myös Euroopassa. Lähestymistapamme erottaa meidät eduksemme kilpailijoistamme.

Viime vuoden lokakuussa 2-vuotias EU:n globaalia investointistrategiaa vauhditettiin Brysselissä pidetyssä Global Gateway Forumissa, joka toi yhteen Team Europen eli EU-instituutioiden ja -jäsenmaiden poliitikot, yrityselämän sekä rahoituslaitokset, kolmannen sektorin toimijat ja kumppanimaidemme päättäjät. Tunnelma oli innostunut, kun uusia yhteyksiä solmittiin ja kymmeniä tuoreita hankkeita laitettiin liikkeelle. Investointistrategiamme toimii ja tuottaa tuloksia. Tälle vuodelle on valmisteltu noin 150 kärkihankkeen kokonaisuus, jossa kovan infran lisäksi tulee entisestään korostumaan koulutus ja tutkimus.

Itämeren alueen EU-maat ovat olleet aktiivisesti mukana kehittämässä ja käynnistämässä strategiaa sen alusta alkaen. Esimerkkinä mainittakoon Viron kontribuutio Global Gateway portaaliin, jossa hankkeiden toteuttajat, yritykset ja rahoittajat löytävät toisensa. Investointistrategia luo mahdollisuuksia alueen yritysten kansainvälistymiselle ja uusille kumppanuuksille.

 

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä