Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




21.9.2012

Cleantechista ratkaisu Itämerelle ja Suomen talouskasvulle

Pulloposti nro 34
Jyri Häkämies
elinkeinoministeri
Työ- ja elinkeinoministeriö 

Itämeren tilan parantamisessa cleantechilla eli puhtailla teknologioilla on merkittävä rooli.  Cleantechin avulla voidaan pienentää kaupunkien, maatalouden ja teollisuuden päästöjä Itämereen. Samalla luodaan talouskasvua Suomelle.  Suomen hallitus on määrittänyt cleantechin yhdeksi elinkeinopolitiikan painopistealueista ja tavoitteena on nostaa Suomi cleantechin kärkimaaksi. Cleantechissa ympäristön tilan parantaminen ja liiketoimintatoiminta kulkevat käsi kädessä.

Cleantechilla tarkoitetaan ympäristö- ja energiateknologiaan perustuvaa liiketoimintaa kuten puhtaan energian tuotantoa, energiatehokkuutta, jäteveden puhdistusta sekä jätehuoltoa ja kierrätystä.  Cleantech on maailman nopeimmin kasvava liiketoiminta-alue ja globaalien cleantech-markkinoiden koko on lähes 1600 miljardia euroa.

Suomessa cleantech-liiketoimintaa harjoittaa yli 2000 yritystä ja sadan merkittävimmän yhteenlaskettu liikevaihto oli 20,6 miljardia euroa vuonna 2011. Cleantechin kasvunopeus edellisestä vuodesta oli lähes 11 %. Suomen tavoitteena on kaksinkertaistaa tämä liikevaihto 40 miljardiin euroon seuraavan kuuden vuoden aikana.

Suomen osaaminen cleantechissa perustuu siihen, että taloutemme ja hyvinvointimme on rakentunut luonnonvarojen kuten metsien, vesistöjen ja mineraalien hyödyntämiselle. Tämän vuoksi olemme aina arvostaneet puhdasta luontoa ja pitäneet siitä mahdollisimman hyvää huolta. Tällä hetkellä olemme maailman johtavia maita muun muassa bioenergian käytössä, energiatehokkuudessa ja veden puhdistusteknologioissa. Yrityksemme jakavat mielellään tätä osaamistaan muiden maiden kanssa.

Suomen cleantech-osaamisen taustalla on pitkäjänteinen, vuosikymmeniä kestänyt työ. Jo 1960-luvulta lähtien Suomessa on tehty systemaattista työtä ympäristölainsäädännön ja ympäristöteknologian kehittämisessä alkaen vesi- ja jätevesisektorilta ja jatkaen ilman suojeluun ja kiinteän jätteen käsittelyyn. Investoinnit ympäristönsuojelussa ovat olleet mittavia. Vahvuutemme on aina ollut läheinen yhteistyö ja vuoropuhelu julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

Suomen tavoite kaksinkertaistaa cleantech-liikevaihto kuuden vuoden aikana on haastava, mutta realistinen. Tämän saavuttamiseksi yritystemme on kasvatettava kansainvälistä liiketoimintaansa merkittävästi, sillä pienenä maana Suomen kotimarkkinat ovat rajalliset ja yritysten tulee usein hakea kasvunsa ulkomailta. Usein kansainvälistyminen aloitetaan lähimarkkinoilla, kuten Ruotsissa, Saksassa tai Venäjällä ja tämän vuoksi Itämeren maiden merkitys Suomelle on erittäin tärkeä.

Erityisesti Venäjän merkitys Suomen cleantech-alan yrityksille on hyvin suuri ja yritykset ovat arvioineet, että vuonna 2015 Venäjä on Suomen suurin cleantech vientimaa.  Porttia Venäjän kauppaan avaa Pietarin vesilaitoksen ja Suomen jo yli 20 vuotta kestänyt yhteistyö, jonka ansiosta useat kymmenet kotimaiset yritykset ovat saaneet referenssejä Venäjällä. Nykyisin Pietarin vesilaitos puhdistaa lähes 98 % Pietarin kunnallisista jätevesistä ja suomalaisella osaamisella on tässä saavutuksessa iso rooli.  Samanlaisia referenssejä on mahdollista saavuttaa myös muualla Itämeren alueella.

Yhteistyö Itämeren eri maiden välillä on tiivistä yhteisen tavoitteen ansiosta; parantaa yhdessä yhteisen Itämeremme tilaa ja samalla luoda liiketoimintamahdollisuuksia Itämeren alueen yrityksille. Tämä yhteistyö avaa portteja monelle suomalaiselle yritykselle erityisesti vesi-, jätehuolto- sekä mittaus- ja monitorointialalla. Itämeren kunnostuksen ympärillä järjestetään muun muassa lukuisia kansainvälisiä konferensseja ja messutapahtumia, joissa yritykset pääsevät esittelemään osaamistaan ja tapaamaan potentiaalisia asiakkaita. 

Vuoden 2012 loppupuolella Venäjällä järjestetään toinen Itämeren maiden huippukokous, johon varmasti osallistuu myös laaja joukko suomalaisia cleantech-alan yrityksiä. Suomen puolelta moottorina kokouksen järjestämisessä toimii Ilkka Herlinin perustama Baltic Sea Action Group,  joka kokoaa laajalti eri Itämeren maiden julkiset ja yksityiset toimijat yhteistyöhön Itämeren tilan parantamiseksi. Korkean tason päättäjien lisäksi yksittäisillä yrityksillä on merkittävä rooli BSAG:n toiminnassa.

Yhteistyötä Itämeren maiden välillä tulee tiivistää entisestään ja tavoitella Itämeren maiden verkostosta aitoa yhteistä kotimarkkinaa yrityksillemme. Kotimarkkinoilla toimiminen kansainvälisten partnereiden kanssa avaa myös pienemmille yrityksille mahdollisuuksia pilotoida teknologioitaan ja päästä mukaan globaaleihin arvoketjuihin ja arvoverkkoihin.

Potentiaalia Itämeren maiden yhteistyö tuo paljon, myös cleantech-business mielessä.

Kolumni edustaa kirjoittajan omaa näkemystä. 

Pulloposti 34/2012


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä