Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




12.8.2021 9.00

Bidenin Yhdysvallat merten suojelun ja merituulivoiman asialla

Pulloposti 33
Maria Annala
Tutkimusviestintäpäällikkö, tutkija
Ulkopoliittinen instituutti

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on yksi keskeisimmistä asioista, joiden osalta Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos vaikuttaa suoraan myös meidän suomalaisten elämään. Vuoden 2020 vaaleissa oli ilmaston kannalta paljon pelissä, sillä vastakkain oli kaksi ehdokasta, joiden ilmastoasenteet erosivat toisistaan kuin yö ja päivä: Donald Trump oli kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi, Joe Biden taas ihmiskunnan olemassaolon kohtalonkysymykseksi.

Bidenin vaalivoitto oli hyvä uutinen kaikkien niiden kannalta, jotka toivovat kansallisvaltioiden ja kansainvälisen yhteisön toimivan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi. Itämeren ystävien kannalta mielenkiintoista on, että Biden on nostanut merien suojelun keskeiseen rooliin ilmastopolitiikassaan. Hän julisti kuluvan vuoden kesäkuun Valtamerten kuukaudeksi ja lupasi löytää innovatiivisia keinoja merten suojeluun. Yhdysvaltojen meripolitiikalla on kansainvälistä merkitystä, sillä valtion yksinomainen talousvyöhyke on maailman toiseksi suurin, ja siihen sisältyvien valtamerialueiden pinta-ala on jopa Yhdysvaltojen maapinta-alaa suurempi.

Bidenin nousu valtaan muutti Yhdysvaltojen suhtautumista paitsi ilmastokysymyksiin ja ympäristönsuojeluun myös maan rooliin kansainvälisillä areenoilla. Biden arvostaa suuresti Yhdysvaltojen liittolaisia ja kansainvälistä yhteistyötä, ja hänen johdollaan suurvalta pyrkii näyttämään esimerkkiä, toimimaan arvojohtajana ja ratkomaan ihmiskunnan suuria ongelmia yhteistyössä liittolaisten ja koko muun maailman kanssa. Merten suojelussa tämä näkyy muun muassa niin, että Bidenin Yhdysvallat on aktiivisesti mukana YK:n valtamerten vuosikymmenen pyrkimyksissä kehittää merentutkimusta ja merten suojelua kansainvälisesti.

Yhdysvaltojen toimilla voi olla muuhun maailmaan vaikutusta myös kotimaisen tutkimuksen ja kotimaisten innovaatioiden kautta. Bidenin hallinto pyrkii monia eri reittejä rahoittamaan puhtaan energian tuotantoon liittyvää innovointia ja tuotekehitystä. Suomen kannalta kiinnostava on esimerkiksi Bidenin pyrkimys tukea voimakkaasti merituulivoiman tuotannon kehittämistä. Aika näyttää, tuottavatko yhdysvaltalaiset merituulivoimahankkeet innovaatioita, jotka vaikuttaisivat merituulivoiman käyttökelpoisuuteen ja houkuttelevuuteen myös vaikkapa Suomen pääkaupunkiseudulla.

Tutkimuksen ja innovoinnin rahoittaminen on Bidenille yksi mahdollisuus saada aikaan pysyviä muutoksia voimakkaan puoluepoliittisen kahtiajaon aikakaudella, jossa presidentin on varauduttava siihen, että kun valta Valkoisessa talossa siirtyy toisen puolueen käsiin, uusi hallinto pyrkii kumoamaan vanhan hallinnon aikaansaannokset. Mikäli puhtaan energian teknologian kehityksessä tapahtuu Bidenin kaudella merkittäviä läpimurtoja, uudet keksinnöt jäävät elämään omaa elämäänsä seuraavan presidentin poliittisista näkemyksistä riippumatta.

Muilta osin Yhdysvaltojen nykyhallinnon pyrkimyksillä on kauaskantoista merkitystä todennäköisesti vain siinä tapauksessa, että kongressi onnistuu säätämään niitä edistäviä lakeja. Bidenin Yhdysvallat on esimerkiksi sitoutunut suojelemaan valtion maa- ja meripinta-alasta yhteensä kolmekymmentä prosenttia vuoteen 2030 mennessä, mutta pelkät nykyisen presidentin sitoumukset eivät sido seuraavaa presidenttiä.

Lakien säätäminen ei ole helppoa, sillä Bidenin demokraattipuolueella on senaatissa vain niukin mahdollinen enemmistö, minkä vuoksi puolue tarvitsee uusien lakien säätämiseen lähtökohtaisesti useiden republikaanipuolueen senaattoreiden tuen. Kongressin säännöissä olevan porsaanreiän ansiosta demokraattipuolueella on kuitenkin mahdollisuus säätää tänä syksynä yksi laaja lakipaketti ilman republikaanien tukea, kunhan kaikki demokraattipuolueen omat senaattorit äänestävät paketin puolesta. Tähän lakipakettiin puolue on suunnitellut sisällyttävänsä toimia puhtaan energian käytön edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Vielä on liian varhaista arvioida, miten paljon merkitystä Joe Bidenin presidenttikaudella lopulta on ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle, merten suojelulle tai vaikkapa merituulivoimateknologian kehitykselle. Silti on toivoa herättävää, miten tärkeiksi Yhdysvaltojen demokraattipuolue ympäristökysymykset nykyään kokee ja miten aktiivisesti he käyttävät vaikutusvaltaansa ympäristön hyväksi.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä