Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Baltic University Programme - EU:n Itämeristrategian lippulaiva
Pulloposti nro 6
Paula Lindroos
johtaja
Baltic University Programme
Centrum Balticumin toiminta on ensimmäisten toimintavuosiensa jälkeen hakemassa uutta profiiliaan. Itämeren alueella on aikojen kuluessa toiminut ja toimii yhä edelleen monenlaisia verkostoituneita organisaatioita. Yhdessä toimimisesta on näin kehittynyt malli josta on tullut luonteva osa arkeamme. Verkostoituminen katsotaan yhdeksi kriittisen massan ja innovaatioiden mahdollistajaksi. Edustan itse sekä yliopistoa että verkosto-organisaatiota joten otan tässä lyhyesti esille hyvän esimerkin yliopistojen verkostoitumisesta.
Yksi Itämeren alueen laajimmista yliopistoverkostoista on Baltic University Programme. Verkosto on myös EU:n Itämeristrategian Flagship projekti, mikä tuo mukanaan niin vastuuta kuin uusia mahdollisuuksiakin. Åbo Akademi toimii tämän verkoston kansallisena koordinaattorina, verkoston yhteinen sihteeristö sijoittuu Uppsalan yliopistoon. Tänä vuonna tämä koko Itämeren valuma-alueen kattava verkosto viettää 20:ä toimintavuottaan.
Sisällöllisesti Baltic University Programme keskittyy kestävän kehityksen opetukseen ja kehittämiseen. Fokus on nimenomaan Itämeren alueessa ja sen kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Tärkeänä pidetään, että verkoston kaikki osapuolet osallistuvat toimintaan ja varsinkin opetuksen kehittämiseen. Kestävän kehityksen opetuksessa monialaiset ongelmanratkaisutavat sekä konkreettisiin kysymyksiin perehtyminen edesauttaa oppimista, ja tällöin myös yhteistyö yhteiskunnan eri osapuolten kanssa kuuluu keskeisiin menetelmiin. Tämän tapaisissa kohtaamisissa, joissa yhteiskunnan eri osapuolet tulevat yhteen, luodaan mitä parhaimmat perustat innovaatioille.
Yksi Baltic University Programme’ssa käytetyistä opetus- ja oppimismalleista on yhteinen kahden viikon mittainen purjehdusmatka, joka tavallisesti suuntautuu Itämerelle, mutta joskus myös kauemmas, jopa Välimerelle asti. Näillä matkoilla opiskelijat toimivat laivan miehistönä, jonka rinnalla he osallistuvat ajankohtaista teemaa koskevalle akateemiselle kurssille. Opiskelijat edustavat kaikkia Itämeren valuma-alueen maita ja oppivat näin ollen käytännön yhteistyötä sekä tutustuvat alueen moninaisuuteen. Tämän lisäksi he oppivat kunnioittamaan tämän erilaisuuden ilman että oman kulttuuritaustan tärkeys vähenisi.
Turku on useamman kerran isännöinyt näitä Itämeren alueen yhteisiä oppimistapahtumia. Turusta on jo 1990-luvun alussa lähetetty ja vastaanotettu satelliittien välityksellä useita niin sanottuja avaruussiltoja kaikkiin Itämeren maihin. Turku on myös ollut muutaman kerran purjehdusten reitillä ja näin monet eri Itämeren yliopistojen opiskelijat ovat jo saaneet tutustua kaupunkiin ja sen elämään. Tämän vuoden purjehduksella laiva miehistöineen saapuu matkallaan Turkuun elokuun 26:na tutustumaan sekä Turun kulttuurikaupunkiin että viettäen omaa juhlavuottaan kansamme.
Kolumni edustaa kirjoittajan omaa näkemystä.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö