Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




22.6.2023 9.00

Alueellinen Itämeri-politiikka: Schleswig-Holsteinin kansainvälinen yhteistyö suuntautuu perinteisesti Itämerelle – myös tulevaisuudessa

Pulloposti 40
Kaarina Williams
VTT, Itämeri-politiikan erityisasiantuntija
Schleswig-Holsteinin Eurooppaministeriö

Itämeri-yhteistyö on Schleswig-Holsteinin osavaltion hallitukselle tärkeä prioriteetti. Yli 30 vuoden aktiivisen Itämeri-panostuksen jälkeenkin Itämeren yhteistyö ei ole menettänyt taloudellista ja poliittista merkitystään Schleswig-Holsteinin kannalta. Päinvastoin. Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käydyn hyökkäyssodan alkamisesta helmikuussa 2022 Itämeren yhteistyöstä on tullut entistä tärkeämpää. Itämeren yhteistyön instituutiot, verkostot ja rahoitusohjelmat ovat reagoineet nopeasti, yhtenäisesti ja yksimielisesti Putinin sotatoimiin Ukrainassa ja sulkivat Venäjän kaikista yhteistyökonteksteista. Myös ilman Venäjää Itämeren alue on Schleswig-Holsteinille "mahdollisuuksien alue": poliittisesti, taloudellisesti ja kulttuurillisesti. Schleswig-Holsteinin Itämeri-politiikka perustuu laajaan portfolioon johon kuuluu erilaisia yhteistyöhankkeita, verkostojen ja komiteoiden jäsenyyksiä ja suurta sitoumusta alueiden yhteistyön avainorganisaatioon Baltic Sea States Subregional Cooperationiin (BSSSC), jossa puheenjohtajuus siirtyy 2024/25 Schleswig-Holsteiniin. Schleswig-Holstein on vuodesta 2009 saakka ollut myös erittäin aktiivinen EU:n Itämeri-strategian tavoitteiden toteuttamisessa ja on vuodesta 2013 lähtien toiminut kulttuuripolitiikka-alan koordinaattorina (Policy Area Culture).

Saksa on toiminut Itämeren valtioiden neuvoston (Council of the Baltic Sea States, CBSS) puheenjohtajana heinäkuusta 2022 ja Saksan liittopäivät Itämeren parlamentaarisen konferenssin (BSPC) puheenjohtajana syyskuusta 2022 lähtien. Itämeren politiikkakeskustelu ja Saksan asema siinä ovat nousseet näin ollen nousuun vuosina 2022 ja 2023 myös valtiollisella tasolla. Alueiden rooli Saksan Itämeri-politiikassa on vahva ja yhteistyö alueiden ja liittovaltion keskellä on erinomaisen tiivis. Tämä korostuu puheenjohtajavuosina vielä enemmän kuin tavallisesti.

Tärkeää alueellista sysäystä Saksan puheenjohtajuuksiin antoi elokuussa 2022 Itämeren alueen tulevaisuusfoorumi (Baltic Sea Region Future Forum), johon osallistui suuri määrä toimijoita koko Itämeren alueelta. Keskeinen tulos tästä konferenssista on siellä esitetty ”Kielin julistus”, jossa Schleswig-Holsteinin hallitus sitoutuu oman Itämeri-politiikan avainhankkeisiin kuten esim. vetyinfrastruktuurin laajentamiseen, sähköliikenteen ja puhtaaseen merenkulkuun, digitaalisen oppimiseen, tasa-arvopolitiikkaan, ammusten nostoon Itämeren pohjalta, vihreään hankintaan ja nuorisoyhteistyöhön Itämeren alueella.

Schleswig-Holsteinin motto on: Itämeri-yhteistyö on aina myös rauhanpolitiikkaa. Tässä mielessä yhteistyö on erittäin tärkeää varsinkin vaikeina aikoina. Ottamalla BSSSC:n puheenjohtajuuden vuonna 2024/25 vastaan, Schleswig-Holstein haluaa lähettää vahvan signaalin alueellisen yhteistyön tärkeydestä Itämeren alueella. Baltic Sea Region Future Forum 2.0, eli BSSSC:n vuosikonferenssi Kielissä on jo suunnitteilla syksylle 2024, jossa keskustelu tärkeistä tulevaisuuden aiheista, kuten toukokuussa 2023 Baltic Sea Offshore Winforumissa sovitusta merituulienergian massiivisesta laajentamisesta, jatkuu.

 

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä