8.3.2018 Itämeren suojelukomission tapaamisessa huomioitiin EU:n Itämeri-strategian tärkeys meren suojelussa
Itämeren suojelukomissio Helcomin ministeritason tapaamisessa 6.3.2018 Itämeren rantavaltioiden ministerit ja Euroopan komissio päättivät Itämeren suojeluohjelman päivittämisestä. EU:n Itämeri-strategian puitteissa tehtävä yhteistyö ja projektit toivotettiin myös tervetulleiksi.
Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) yksi tavoitteista on alueellisen identiteetin vahvistaminen. Käynnissä oleva rahoitushaku keskittyykin hankkeisiin, joissa kulttuurin ja opetuksen kautta ylitetään rajoja ja löydetään keinoja Itämeren alueen yhteisten haasteiden selvittämiseksi. Haun toinen painopiste on lapsia ja nuoria osallistavat hankkeet, sillä myös heidän vaikutusmahdollisuuksiaan Itämeren alueella halutaan parantaa. Haku on käynnissä 15.2.-31.3.2018.
9.2.2018 Itämeren alueen maat ovat innovatiivisuuden kärkeä
Itämeren alueen maista Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska ylsivät kymmenen kärkeen Bloombergin tekemässä innovatiivisuuslistauksessa. Muut Itämeren alueen maat ylsivät viidenkymmenen parhaan joukkoon. Alueella onkin paljon potentiaalia uusien innovaatioiden ja globaalien malliratkaisujen kehittämiseen. Myös EU:n Itämeren alueen strategian yhtenä tavoitteena on edistää alueen vaurautta ja kilpailukykyä tukemalla esimerkiksi yrittäjyyttä, tutkimusta ja innovaatioiden kehittämistä.
19.1.2018 EU:n muovistrategian toteuttaminen saa tukea EU:n Itämeri-strategian lippulaivahankkeista
Tiistaina 16.1.2018 Euroopan komissio julkaisi EU:n muovistrategian, jonka yhtenä tavoitteena on meriroskan vähentäminen. Tähän pyrkii myös BLASTIC-hanke, joka on yksi EU:n Itämeri-strategian lippulaivahankkeista. Hankkeen tavoitteet ja keinot ovat linjassa niin EU:n Itämeri-strategian kuin tuoreen muovistrategian kanssa.
10.1.2018 Ehdota seminaaria EU:n Itämeri-strategian vuosifoorumiin 4.-5.6.2018 Tallinnassa
EU:n Itämeri-strategian vuosifoorumin järjestäjät kutsuvat kaikki sidosryhmät ehdottamaan vuosifoorumissa pidettäviä seminaareja. Seminaarien aiheen tulisi liittyä sekä EU:n Itämeri-strategiaan että vuosifoorumin yleisteemaan "After 2020". Ehdotuksia voi lähettää 31.1.2018 asti.
20.12.2017 Uusia julkaisuja EU:n makroaluestrategioista
EU:n makroaluestrategioista on nyt saatavilla tietoa niin koheesiopolitiikan kuin strategioiden kehittämisen näkökulmasta.
20.11.2017 EU:n Itämeri-strategian lippulaivaprojekti NutriTrade yhdistelee keinoja rehevöitymisen torjumiseksi
EU:n Itämeri-strategian yksi tavoitteista on meren pelastaminen. Itämeren ympäristöongelmiin lukeutuu muun muassa rehevöityminen. Strategian yksi lippulaivaprojekteista, NutriTrade, kehittääkin keinoja torjua tätä ongelmaa. Esimerkkinä toimii digitaalinen alusta, joka yhdistää Itämeren suojelijat ja mahdollistaa varainkeräyksen.
17.11.2017 Tallinna sijoittui toiseksi Euroopan innovaatiopääkaupunkien kisassa
Euroopan innovaatiopääkaupungin voiton vei Pariisi. Finalisteissa Itämeren alueen kaupungit olivat kuitenkin hyvin edustettuina, joista Tallinna yhdessä Tel Avivin kanssa sijottui toiselle sijalle. Kilpailussa arvioitiin erityisesti rohkeutta kokeilla uusia ideoita ja asukkaiden mukaan ottamista kaupunkien kehittämiseen.
Tallinnassa järjestetty Baltic Science Networkin seminaari “New Tools for Spreading Excellence and Widening Participation in Research and Innovation Programmes” pyrki vastaamaan haasteeseen siitä, miten edistää tieteen ja tutkimuksen tunnettuutta myös tiedeyhteisön ulkopuolella. Ratkaisu oli tuoda seminaari kaikkien ulottuville suoralla verkkolähetyksellä.
13.11.2017 Kestävän biotalouden viisi periaatetta
Bonnin ilmastokokouksessa julkistetut viisi kestävän biotalouden periaatetta ovat yksi esimerkki siitä, miten Pohjoismaiden ministerineuvosto kannustaa yrityksiä innovatiivisiin ratkaisuihin Itämeren alueella. Periaatteet edistävät EU:n Itämeren alueen strategiaa ja toimivat myös perustana uudelle pohjoismaiselle biotalousstrategialle.