Turku-prosessi oli kaupunkiyhteistyöaloite, jonka tavoitteena oli vahvistaa erityisesti Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen osallistumista yhteistyöhön Itämeren alueella, EU:n Itämeri-strategian hengessä. Turku-prosessin alullepanijoita olivat Turun, Pietarin ja Hampurin kaupunkien lisäksi Varsinais-Suomen liitto sekä EU:n komission aluekehittämisen pääosasto DG REGIO.
Turku-prosessin tavoitteena oli hyödyntää vuosikymmenien hyviä yhteistyösuhteita, joita on syntynyt Itämeren alueella paikallistasolla. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Turun ja Pietarin kaupunkien ystävyyskuntasuhteet, jotka on solmittu jo vuonna 1953.
Paikallistason asiantuntijuus keskiössä
Turku-prosessin tavoitteena oli tuoda paikallistason toimijoita yhteen, luoda dialogia ja keskusteluyhteyksiä, edistää konkreettista projekti- ja muuta yhteistyötä sekä ennen kaikkea tuoda Venäjää ja EU-maita lähemmäs toisiaan Itämeren alueella. Turku-prosessi vastasi alueellisiin haasteisiin kehittämällä yhteisiä ratkaisuja paikallista asiantuntijuutta ja osaamista hyödyntäen.
Turku-prosessi järjesti pyöreän pöydän neuvotteluja sekä tapaamisia projektityön kehittämiseksi.
Toiminta EU:n Itämeri-strategiassa
Vuonna 2013 EU:n Itämeri-strategiaan lisättiin horisontaalinen toimi "Neighbours", jonka tavoitteena oli tuoda EU:n ulkopuolisia maita sekä alueellisia toimijoita mukaan Itämeri-yhteistyöhön. Tätä horisontaalista toimea koordinoivat Turun kaupunki sekä Tukholmassa sijaitseva Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) sihteeristö. Turussa Neighbours-koordinointia johdettiin käytännön tasolla Turku-prosessin sihteeristöstä käsin, joka sijaitsi Centrum Balticum -säätiön tiloissa.
Neighbours-koordinaatiotyöstä löydät lisätietoa täältä.